Lelystad groeit. Onderdeel van deze groei is het uitbreiden van het lineaire centrum met een nieuwe groene campusbuurt. In opdracht van Verwelius heeft CB5 in samenwerking met o.a. VURB en 4D Architecten een plan voor ruim 760 woningen opgesteld waarin groene kwaliteiten en centrale ligging uitdagend, innoverend en kleinschalig verweven worden. Centraal in de ontwerpafwegingen stond de vraag: wie komt er uiteindelijk in de campus te wonen en hoe kunnen wij deze nieuwkomers ondersteunen gemeenschappen te vormen? Een sterke mate van gemeenschappelijkheid wordt hierbij als één van de factoren voor een succesvolle campus gezien. ROOTS vormt een nieuw onderdeel van het langgerekte centrum van Lelystad. Een plek waar mens en natuur diep kunnen wortelen.
Een continue landschap met compacte clusters
De campus biedt met verschillende habitat onderdak aan een rijke biodiversiteit. De combinatie van wonen met educatie, zorg en sport in een natuurlijke omgeving zorgt voor een gezond stedelijk leefgebied.
Het ecologische campuspark is dé identiteitsdrager van ROOTS. De centrale groene corridor vormt het hart van het gebied. In het campuspark worden een aantal terpen aangelegd, zodat de gebouwen droge voeten houden. Op de terpen worden zeer compacte clusters van diverse gebouwen geplaatst, hierdoor is de footprint minimaal en groene ruimte maximaal. De collectieve waarde van de openbare ruimte krijgen meer kwaliteit door een aantal karakteristieke verrijkingen. Aanbouwen, grote deuren, serres, pergola’s, muurtjes, arcades, zorgen voor een zachte en zorgvuldige aansluiting op de begane grond.
Informele, intieme binnenwereld
De binnenzijde van de clusters krijgt met de extra plintruimtes, de vele entrees en divers programma een levendige en sociaal veilige openbare ruimte. De openbare ruimte is hier robuust, informeel en intiem. In de verharding liggen grote grove groenvakken waarin water opgevangen kan worden. Het geheel vormt een informeel hedendaags mozaïek van elementenverharding, tegels, zitelementen en ‘raingardens’. De schaal van de gebouwen en toepassen van gelaagdheid in ontsluitingstypen zet aan tot kleinschaligheid, en stimuleert informele ontmoeting. Het samenspel van monoliete gebouwen en structuurgevels levert een visueel aantrekkelijk en gevarieerd beeld op.
Natuurlijk bewegen over de campus
Vanuit de binnenwereld lopen paden door het campuspark naar de andere clusters. Dit wandelgebied, is groen, compact en informeel. Het publieke programma vind je op de begane grond grenzend aan het park. Hierdoor zijn deze voorzieningen ook voor bezoekers vanuit de omgeving goed bereikbaar met de fiets.
De overgang van de binnenwereld naar het onbebouwde groene deel van de terpen, is ontworpen als belvedère en wordt individueel gemarkeerd door begroeide pergola’s, muurtjes en bruggen. Dit draagt bij aan het omsloten en geborgen gevoel binnen de collectieve clusters en geeft een mooi omkaderde blik op het campuspark.
Programma: Stedelijke uitbreiding, wonen, voorzieningen
Opdrachtgever: Verwelius Bouwen
Locatie: Lelystad
Periode: 2024 – heden
Status: Visie
Projectteam: Mark van der Poll, Rob Grim, David Heesen, Mees Grootswagers, David Huijben, Thijs Verschuren, Joeri van Trijp
Discipline: Stedenbouw, Landschap, Architectuur
Samenwerking: Merosch, Iris Advies, Vurb architects, 4D architecten, Louwman, NIO stedelijk onderzoek, Parallel.