Het bedrijventerrein Stichtsekant vormt de zuidelijke entree van Almere. Het gebied ligt in het zicht van allen die over de Stichtsekant (A27) de Flevopolder inkomen of uitgaan en is daarom zeer bepalend voor de beeldvorming: de locatie vormt niet alleen een entree naar Almere maar ook naar de Flevopolder. CB5 heeft in opdracht van de gemeente Almere een plan ontwikkelt waarin sterke gebiedseigen landschapsstructuren ruimte bieden aan grootschalige bedrijven.
Het landschap biedt een rustig decor voor de bedrijfsgebouwen, verbindt de typerende landschappen uit de directe omgeving met elkaar en biedt ruimtelijke kwaliteit voor de gebruikers van het gebied.
Verbinden van kenmerkende landschappen
De kenmerkende landschappen uit de omgeving vormen de basis voor de opzet van Stichtsekant. Zo zijn de bossen binnen het plangebied een voorzetting van het cirkelbos. Het nieuwe polderbos heeft de rationele structuur van een productiebos waarbij de richting het verkavelingspatroon is gevolgd in oost-west richting. De oostzijde kenmerkt zich door het waterrijke milieu aan de randen van de A27 rondom de Stichtseputten met rietkragen.
De lanen zijn de hoofdassen van Stichtsekant en structureren het plangebied en fixeren Stichtsekant aan Almere Hout. De richting van deze assen komt direct voort uit de onderliggende landschappelijke verkavelingsvorm. De waterassen volgen de richting van het verkavelingspatroon haaks op de Gooimeerdijk, de Laan ligt parallel aan de orthogonale verkavelingstructuur van de Flevopolder.
Stichtsekant is onderdeel van een landschap dat doorloopt in de directe omgeving. Het biedt ruimte om doorheen te fietsen, te wandelen of te sporten. Deze verbindingen zijn niet alleen voor de mens van belang. Vogels, insecten en andere dieren hebben de mogelijkheid om zich door het gebied te verplaatsen.
Binnen deze doorgaande landschapsstructuren is er gekozen voor efficiënt ruimte gebruik. Kavels worden effectief ingedeeld met grootschalige, functionele bedrijfsbebouwing. Hierbij is samenhang van belang. Geen individuele terreininrichtingen maar één groene uitstraling. Door alle kavels te omranden met begroeide taluds zijn de bedrijfskavels geïntegreerd in het landschap.
Programma: Bedrijventerrein, landschappelijke inpassing
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Locatie: Almere
Periode: 2016-2024
Status: In uitvoering
Projectteam: Mark van der Poll, Wietse Oostra, Bob van den Hoven
Discipline: Stedenbouw, Landschap